6 Basit Adımda Kitap Yazmak

Kitap yazmak ve satış yapmak istiyorsanız, önünüzdeki en büyük engel kitabınızı yayınlamak değil aslında kitabı gerçekten yazmaktır. Sizlere 6 basit adımda nasıl kitap yazabileceğinizi anlatarak bu muhteşem uğraşa gönül vermenize ve herkese kendinizi ifade edebilmenize ön ayak olmak istiyoruz.

Kitap yazmanın en zor bölümü oturup bir şeyler yazmaya başlamak ve çalışmaktır. Üstelik gerçekten başarılı bir kitap yazmak istiyorsanız belki de tüm enerjinizi ve zamanınızı kitap yazmaya vermeniz gerekebilir.

Bir çok insan profesyonel bir yazar olmayı, düşüncelerini başka insanlara aktarmayı ve sesini onlara duyurmayı hayal eder. Ancak bunu başarabilmek için ciddi bir şekilde çalışmalı ve disiplinli olmanız gerektiğini unutmayınız.

nasıl kitap yazılır

Genel olarak kitap yazmanın 3 bölümden oluştuğunuz söyleyebiliriz. Bunlar;

Başlangıç: Öncelikle yazmaya başlamalısınız. Bu oldukça basit görünen cümle, ne yazacağınızı düşünmeye başladığınızda, neye nereden başlayacağınızı, nasıl planlayacağınızı, gelişmeleri oluşturup sonuca nasıl ulaşacağınızı düşünmeye başladığınızda pek de basit görünmemeye başlayacaktır.

Motivasyon: Yazmaya motive olmanız güzel bir şeydir. Ancak kitap yazacaksanız sizi asıl zorlayacak olan motive kalmak ve kitabınızı bitirmeye devam edebilmek olacaktır. Yazmaya başladıkça aklınızın karıştığını, aşırı düşündüğünüzü, seçenekler denizinde boğulmaya bağladığınızı düşünebilirsiniz. İşte tüm bunlarla mücadele etmek ve motive bir şekilde yazmaya devam etmek çok önemlidir.

Bitiş: Kimse, neredeyse bitmiş olan bir kitapla ilgilenmez. Bitmiş kitabı görmek isterler. Sizi yazar yapacak olan yeni bir kitap projesine başlamanız değil, kitabı bitirmeniz olacaktır.

Başarılı bir kitap yazmak oldukça zor, yoğun çalışma ve motivasyon isteyen, herkesin baş edemeyeceği bir iştir.  Bu koşulları kabul ediyorsanız, kitap yazmak için bilmeniz gereken 10 basit adımdan bahsedeceğiz.

1- Kitabın Konusuna Karar Verin

Yazmayı düşündüğünüz kitabın görüşünü, konusunu, sadece bir cümle ile yazmayı deneyin. Daha sonra bunu bir paragraf ile yazmayı deneyin. Son olarak 1 sayfa olarak yazmayı deneyin. Bu işlemlerin ardından kitabın içerik tablosunu oluşturarak yazmayı düşündüğünüz kitabı bölümlere ayırın. Kitabınızın giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini fark edebiliyor olmalısınız. Bundan daha karışık bir sistem fikirler, konular ve cümleler karmaşasında kaybolmanıza neden olacaktır.

kitap yazma adımları

2. Kitap Yazmak İçin Günlük Kelime Hedefleri Belirleyin

Şunu söylemeliyiz ki, 4-5 saat boyunca yazmanız çok önemli değildir, önemli olan her gün ne kadar yazabildiğinizdir. Kendinize günlük olarak bir hedef koyarsanız hedefinize ulaşmanız daha kolay olacaktır.

3. Sürekli Aynı Yerde Yazın

Bu adım yazdığınız kitabın konusuna göre geçersiz olabilir ancak genel anlamda her gün aynı yerde yazmak, işinize daha kolay adapte olmanızı sağlar. Ayrıca diğer aktivitelerinizi gerçekleştirdiğiniz yerlerden farklı bir yer olsa iyi olur.

kitap yazmak için neler yapmak gerekir

4. Kelime Sayısı Hedefleyin

Bazı genel kelime sayısı bilgileri vardır. Buna göre;

10 Bin kelime: 30-60 dakika okuma süresi, kısa hikaye

20 Bin kelime: 1-2 saat okuma süresi. Kısa kitap, manifesto tarzı içerikler.

40-60 Bin kelime: 3-4 saat okuma süresi. Standart kurgusal olmayan kitaplar

80-100 Bin kelime: 4-6 saat okuma süresi. Standart, kurgusal roman

100 Bin kelime+ : 8-10 saat okuma süresi. Uzun roman ve biyografi kitapları (Steve Jobs biyografisi bu kategoriye girebilir)

Sizin yapmanız gereken ise bilgilere göre yazacağınız kitabın hangi kategoriye gireceğini belirlemek ve buna göre çalışma yapmaktır.

5. Erken Geri Bildirim

Bir kitabı yazmaktan daha zor olan, aynı kitabı tekrar yazmaya çalışmaktır. Bazı güvenilir ve okumayı seven kişiden örnekleriniz hakkında fikir vermelerini isteyebilir, kitabınızın devamında kafanızda çeşitli yeni fikirler oluşmasını sağlayabilirsiniz.

kitap bastırmak istiyorum

6. Bitirmeyi Unutmayın

Bir kitabın bittiğini nasıl anlarsınız ? Anlayamazsınız! Bu nedenle kendinize bir bitiş süresi belirlemeniz gerekmektedir. Kitabınızı uygun gördüğünüz bir şekilde bitirin ve mutlaka bir yayıncıya gönderin. Kitabının bitmediğini düşünerek asla yayınlamayan bir çok insan bulunuyor. Bu kadar emek verdiğiniz bir uğraşı başkalarıyla paylaşmamak bencillik olacaktır. Ayrıca, özellikle bu sizin ilk denemeniz ise, başarısız olmaya da hazır olun. Kitap yazmak konusunda başarısız olmak, elde edilmesi oldukça zor ve değerli bir deneyimdir. Bu deneyimi iyi kullansanız iyi olur.

Yorumlar (11)

Merhaba 4 yasındaki oglum dan esinlenip yazmak ıstedıgı bir hikaye kitabım var

yaşadıklarımı ,yaşam deneyimlerimi kitaplaştırmak istiyorum. ancak kalemi elime aldığımda kafam karman çorman oluyor .
odaklanma, motivasyon sorunu yaşıyorum . kitap yazmanın zor ve sabır işi olduğunun farkındayım ,farkında olmak iyi bir şey mi? yoksa kötü bir şey mi? bilemiyorum. farkında olmadığınız konu hakkında daha cesur adımlar atarken ,farkındalık kazandığınız konu ve durumlar hakkında daha temkinli adımlar atmak zorunda kalabiliyorsunuz. sebep -sonuç ilişkisine takılmadan yapılan işler daha hızlı ilerlemekte , sebep sonuç ilişkisi kuran yaptığı işlerin, durum ve davranışların kendisi ve çevresi üzerinde bıraktığı etki /tepki düşününce içinden çıkılmaz bir hal almaya başlar. Uzun süredir yazmayı düşündüğüm kitabı nasıl yazacağım ,nelere dikkat etmeliyim diye araştırma yaparken POTNİK.COM internet sayfanızla karşılaştım .Evrende her şeyin bir nedeni var olduğuna inanırım. Bu bir tesadüf mü ,hayat tesadüfleri severmiş ,bu tesadüfün bana şans getirmesini ,ilham veren konulara ,insanlara teşekkür ederim. Şimdiden
sayfanızda paylaştığınız faydalı bilgiler için teşekkür ederim.
Saygılarımla,iyi çalışmalar

katılıyorum, bir yerden başlamak lazım

Benim çocukluk hayalım olan kitap yazma hayalı ilk başlarda çocukluktur diye çok fazla önemsemedim ama bu istek gittikçe artmaya başladı ve ben kendi hayat hikayemi yazmaya karar verdim.Benim hayatımdan ya kitap ya da film çıkar öyle bir sıradışı hayat yaşadımki bunu ben kağıda dökmeye karar verdim ve bir arştırma yapyordum nasıl yazabilirim diye bu site çıktı önümden çok güzel bilgiler edindim artık kendimi hazır hissedyorum.Bu güzel bilgiler için çok teşşekür ederim

Bir kitap yazmak çocukluktan beri hayalim.Baslayip yarım kalan iki kitap çalışmam ve birde şiir çalışmam var. Şimdi yeniden içimde bir umut doldu sizin sitenizi ve yazınızı görünce. Tevafuk. ?

Küçük yaştan başladım şiir yazmaya daha ilerledim hikaya yazmaya karar verdim yazdım ama gerçekler hakkında yazmak ve onu bir filmde görmek isterdim ,hala yazdığım hikayeler , şiirler duruyor bazen devam etmek istiyorum ama nedense birşeyler beni geriye atıyor yapamıyorum ,insanlar ne der ,komik mi olur diyede düşünüyorum.

sizinle nasıl iletişime geçebilirim

Merhabalar, bizimle ino@potink.com adresinden iletişime geçebilirsniz.

Küçükken çok hayal ederdim hikaye yazmayı sonra hikaye yazmaya başladım sonra şiir yazmaya başladım ve nedense beni bir şey geriye çekiyor devam edemiyorum elalem ne der insanlar ne der komik mı olur acaba diye düşünüyorum hikaye yazsam da gerçekler hakkında yazmak çok severim ve onu aynı zamanda filmede görmek hayallerim var ama bu aralar çok fazla zaman ayıramıyorum

Kitap yazmak ‘bence’ okadar kolay birşey değil.. Etrafınızdaki herşeye kitabınıza malzeme gözüyle bakmalısınız ki iyi bir gözlemci olmanızı gerektirir. Kurgular diyaloglar vs için hayal gücünüzün gelişmiş olması lazım. Sade dil akıcı anlatım iyi bir Türkçe lazım Herşeyden önce bi çok kitap okumuş olmanız lazım. Okumayı seven, kitap kokusunu seven, kitaplara saygı duyan, boş zaman mesgalesi değilde onlar için zaman ayıran biri olmalısınız.

Bir yorum bırak