Belleğimiz: Defter ve Notlarımız

Çeşitli boy ve tasarımlarla, her an yanımızda taşıdığımız defter nasıl icat edildi ve hayatımıza nasıl girdi dersiniz? Herkesin bildiği üzere, defterin ana maddesi kağıttır. Kağıt, hem defter yapımı hem de harici kullanımlar için bize ulaşana dek çeşitli aşamalardan geçirilir. Keslen ağaçlar, ısıtılır, kaynatılır, şekillendirilir. Şekillendirilmeden kasıt, inceltme ve rulo haline getirmedir. Ardından ısıtma-soğutma işlemleri tekrarlanır, ve kağıt halini alır. Kağıtların türü ve kalitesi işte bu işlemlere göre değişir.

 

En Kaliteli Kağıt

En kaliteli kağıtlar, saf selüloz olan pamuk, kenevir ve keten liflerinden yapılır. Ancak bu pahalı bir yoldur; bu yüzden kağıt üreticileri genellikle odun liflerini tercih ederler. Düşük kalitedeki kağıtlar için yaygın olarak kısa lifli maddelerden yapılır demek doğru olacaktır. Bu tür kağıtlar, güneşte sararırlar.

Günlük gazetelerin kağıtları bu kağıtlara örnek verilebilir. Renkli kağıt elde etmek için kağıdın hamuruna çeşitli boyalar katılır. İlk düşünüşte kağıtla birlikte icat olduğu sanılsa da defter in icadı günümüze çok daha yakındır. 1920 senesinde, İngiliz J.A. Birchall, kâğıtları birbirleriyle birleştirip, bir de kapak ekleyerek defteri icat eder. Bu tekil girişimin sonrasında, fabrika üretimiyse ilk kez Amerika’da yapılır. Özellikle öğrenciler ve iş insanları tarafından kullanılan defterler, dış tasarımlarıyla farklılık gösterse de öncelikle iç tasarımları ve kağıt türleriyle ayrışırlar. Defterlerin iç tasarımları ve kağıt türleri, bunun yanı sıra ağırlıkları ve ebatları kullanım yerlerini ve amaçlarını belirler. Okul çağındaki çocuklar, ağırlıkla, halk arasında “bakkal defteri” dediğimiz boyutlardaki defterler kullanmaya başlar. Çocuklar büyüdükçe, söz gelimi lise çağında “harita metot” defter denilen, daha büyük defterleri tercih ederler.

 

Defter Türleri

Matematik, fizik, kimya gibi sayısal alanlarda daha ziyade kareli defterler tercih edilirken; dil dersleri, sosyal bilimler gibi sözel alanlarda çizgili veya çizgisiz defterler tercih edilir. Defterlerdeki bu baskı yöntemleri ve biçimleri insan beyni için büyük kolaylık sağlar.

Eğitim dışında, iş takibi ve gündelik hatırlatmalar için de defterler çok önemlidir. Artık pek çok ressamın ünlü tabloları ve grafik tasarımcıların özgün çalışmalarını defterlerin kapaklarında görmek mümkün. Bu sayede insanlar not alma alışkanlıkları için teşvik oluyor denilebilir.

Bir yorum bırak