Bazı yazı yeteneklerini geliştirmek ve hayallerinizdeki gibi daha başarılı bir şekilde yazabilmek düşündüğünüz kadar zor değil. Bu konuda sizler için bazı önemli detayları belirledik ve listeler altında topladık.
Başarılı Bir Şekilde Yazabilmek
Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki başarılı bir şekilde yazabilmek ne kadar çok pratik yaptığınızla yakından ilgilidir. Günlük hayatımızda, epostalarda, smslerde, sosyal mecralarda bir çok yazı yazmaktayız. Bu yazılar dahi, yazı yazma yeteneğiniz üzerinde olumlu katkılara sahiptir. Ancak siz daha profesyonel bir şekilde yazı yazabilmek ve gerçekten bu yeteneğinizi geliştirmek istiyorsunuz. Bu durumda sizler için hazırladığımız listeyi incelemeniz faydalı olacaktır.
Günlüğünüze yazı yazarken kendinizi kendinize ifade etmektesinizdir. Okuduklarınızı nasıl anlayacağınızı o kadar iyi bilirsiniz ki, nasıl yazacağınızı hiç düşünmeden sadece dile getirmek istediklerinizi bilerek kalemi nasıl hareket ettirdiğinizi görebilirsiniz. Ancak konu düşünceleriniz başkalarına aktarmak ve anlamalarını sağlamak olduğunda iş o kadar basit olamayabiliyor. Bazı cümleleri tekrar tekrar yazmak, baştan başlamak, yapısını değiştirmek, yazarların sık sık başına gelen şeylerdir.
Yazınıza Bir Yapı Kazandırın
Albert Einstein’ın “Eğer bir şeyi 6 yaşındaki bir çocuğa anlatamıyorsan, anlamamışsın demektir” şeklindeki sözü aslında içerisinde bir çok anlam taşımaktadır. Anlatmak istediklerinizi belirli bir yapıda, dış hatları ve iç hatları ile tasarlayarak anlatmaya çalışmanız, hem daha az zorlanmanızı sağlayacak hem de okuyucuya daha kolay ulaşmanızı sağlayacaktır.
Anlatmak istediğiniz konu, farklı açılardan eline alınacaksa, çeşitli sorular sorulup cevaplanması gerekiyorsa ve karışıksa, konu hakkında yazmadan önce belirli bir yapı oluşturmaya çalışmanız iyi bir fikir olacaktır. Ana başlıklar, alt başlıklar, açıklama bölümleri ve tanımlar, karmakarışık yazılar yazmanıza ve okuyucuyu kendinizden tamamen koparmanıza karşı koruyacaktır.
Yapınızı oluştururken kendinizi okuyucunun yerine koymanız ve okuduklarınızı net bir şekilde anlayıp anlamadığınızı görmeniz önemli bir uygulama olacaktır.
Bunun yanında her şeyi aşırı anlatmak da kaçınmanız gereken bir detaydır. Okuyucu derinlemesine anlatılan ve aşırı detaya girilen yazıları okumaktan sıkılabilmektedir.
Yazı Alışkanlığınızı Güçlendirmek
Özellikle günümüzde insanlar konuştukları gibi yazmaktadırlar. Bazen okuyucuyla daha iyi bir bağlantı kurma ve düşüncelerini anlatma konusunda iyi bir seçenek olabilir. Ancak alışkanlık haline dönüşen bu durum, yazdıklarınızın giderek daha zor anlaşılabilir hale gelmesine neden olabilir.
Aşırı edat kullanımı da yazılarınızı kalabalık, sıkıcı ve anlaşılması zor hale getirebilir. Daha güzel yazmak adına her betimlemeyi edatlarla doldurmanıza ve altını çizmeye çalışmanıza gerek yoktur. Bunun yerine sade bir anlatımla, sadece en etkili noktalarda, ya da en önemli noktalarda benzetmelere ve daha güçlü anlatımlara başvurmanız daha temiz, anlaşılır ve akıcı bir yazı oluşturmanızı sağlayacaktır.
Her yazarın bir çöp kelime sayısı bulunur. Çöp kelimeler, ne estetik açıdan ne de anlamsal olarak cümleye her hangi bir şey katmıyor olmalarına rağmen cümleyi bozmadıkları için pek dikkat edilmeyen kelimelerdir. Ancak genel anlamda düşününce bu kelimeleri okumak yerine asıl bilgi veren ya da anlatılmak istenen konunun kelimelerini görmek, okuyucu açısından daha az yorucu ve akıcı olacaktır.
Burada bir öneri vermekte fayda var. Bazı miktar sıfatlarının kullanımı cümleleri daha etkisiz gösterebilmektedir. Örneğin “Yürüdüğü tepenin patikası zirveye ulaştığında tepenin arkasında çok güzel bir gün batımı manzarasıyla karşılaştı” cümlesindeki “çok güzel” yerine “muhteşem”, “göz alıcı”, “göz kamaştırıcı” “nefes kesici”, gibi sıfatlar kullanmak cümlenin etkisini büyük oranda artırmaktadır. Öyle ki okuyucu gerçekten verilmek istenen hissiyatı algılayabilmektedir.
Başarılı bir şekilde yazı yazabilmek için her cümlede abartılı, gösterişli kelimeler kullanmanıza gerek yoktur. Bir yazıyı başarılı yapan ne kadar uzun olduğu, ne kadar ilginç kelimeler kullanıldığı ya da nasıl betimlemeler yapıldığı değil, doğru betimlemeyi, doğru ve basit kelimelerle en kısa yoldan kullanılıp kullanılmadığı belirler. Bir cümleyi 30’dan fazla kelimeyle oluşturduğunuzda müthiş bir edebi parçacık yaratmış olmaz sadece okuyucunun kafasını karıştırmış olursunuz.
Yazdığınız yazıları sesli bir şekilde okumak, doğru yazıp yazmadığınızı kontrol etmenin yanında düşüncelerinizi doğru bir şekilde anlatıp anlatamadığınızı da gösterebilir. Bir çok yazarın kullandığı geçerli bir yöntemdir.
Sonuç olarak başarılı bir şekilde yazı yazabilmek, yetenek, pratik ve mümkün olduğunca basit bir şekilde düşünceleri okuyucuya aktarabilmekten geçmektedir.