Sahip olduğumuz tüm teknolojilere ve bilgi erezyonuna rağmen bir insanın en iyi ve en kaliteli bilgiyi alma yöntemi kitap okumaktır. Kitap okumanın vermiş olduğu bilgiler haricinde insan üzerinde bir çok olumlu etkisi söz konusudur. İlginç bir şekilde kitap okuma, zihni geliştirirken ruh sağlığına da iyi gelmektedir. Bunun yanında insanın dünyayı farklı pencerelerden görebilmesine, gördüklerini, duyduklarını ve hatta bildiklerini dahi farklı açılardan değerlendirebilir hale gelmesini sağlamaktadır.
Kitap okumanın ne kadar önemli olduğunu irdeledikten sonra artık efektif bir şekilde kitap okumanın yollarını değerlendirebiliriz.
1- Kİtap Okumanın Öncesi Soru Sormak
Bir kitabı okumadan önce büyük ihtimalle kitap hakkında fikir sahibi olmuşsunuzdur. O halde kendinize 3 farklı soruyu sorarak işe başlayabilirsiniz.
- Şu anda ne biliyorum?
- Bildiklerim hakkında daha fazla ne öğrenmek istiyorum?
- Bilmediklerim hakkında neler tamin ediyorum ?
2- Kısa Molalar Vererek Daha Fazla Soru Sormak
Kitabı okumaya başladığınıza göre artık yazarın size anlattıklarını algılamaya başlamışsınızdır. Ancak bunun yanında beyniniz yazarın anlatış biçimini de analiz etmektedir. Belirli bir sayfa sayısı kat ettikten sonra kendinize şu soruları sorabilirsiniz.
- Okuduğumu anlamak için tekrar okumam gerekiyor mu?
- Okuyuşum gramer, harf ya da anlam hataları nedeniyle kesiliyor mu?
- Okuduklarım mantıklı geliyor mu ?
- Edinmekte olduğum bilgilerin zaten bildiğim bilgilerle arasında bir bağlantı bulunuyor mu?
- Daha fazlasını öğrenmek istiyor muyum?
Bu soruları sormanız, öncelikle zamanınızı boşa harcamınızın önüne geçecektir. Bu sorulardan bir kaçının cevabı sizi rahatsız ediyorsa büyük ihtimalle o kitabı okumaya devam etmemelisiniz. Ayrıca bu sorular, okuduklarınızı irdelemek, beyninizi daha fazlasına hazırlamak ve konsantrasyonunuzu artırmak için de önemlidir.
3- Görselleştİrerek Algılamak
Okuduklarınızı görselleştirmek, ortamın, karakterlerin ya da olayların hayalini zihninizde canlandırmak anlamayı büyük ölçüde kolaylaştıracak hatta hiç bir çaba harcamamanızı sağlayacaktır. Ayrıca görselleştirmek, okuduklarınızı gerektiğinde hatırlamak için de oldukça geçerli bir yöntemdir.
4- Bağlantılar Kurmak
Okuduğunuz ve almakta olduğunuz bilgilerle kitaptaki diğer bilgiler arasında ya da hatta diğer kaynaklardan elde ettiğiniz bilgiler arasında bağlantılar kurmak ve bilgilerin sağlamasını yağmak, anlama ve hatırlama konusunda müthiş bir avantaja sahip olmanızı sağlayacaktır.
5- Not Almak
Çoğu okuyucu tarafından kullanılan önemli bir yöntem de kitap okurken not almaktır. Bir kitabı bitirdikten sonra aklınızda kalanlar en önemli ayrıntılar değil, sizin en fazla konsantre olarak algıladığınız kısımlar olacaktır. Eğer önemli ayrıntıları kaçırmak istemiyorsanız not almaya başlasanız iyi edersiniz. Üstelik bu notlardan oluşturacağınız bir arşiv, kıymeti çok büyük bir kaynağa bile dönüşebilir.
6- Ana Fikİr Bulmak
Kitabı bitirdiniz, etkili notlar aldınız, anlamak ve sindirmek için zaman harcadınız. Bu aşamada kitabın ana fikrini düşünmeye başlayabilir ve kitabın değerlendirmesini kendi içinizde yapabilirsiniz. Kendinize soracağınız bazı sorular da kitabın özeti ve ana fikri konusunda size yardımcı olacaktır.
- Kitaptan elde ettiğiniz en önemli bilgi neydi?
- Kitapın ana mesajı neydi?
- Kitaptaki fikirlere ne kadar katılıyorsunuz?
- Kitapta olmaması gerektiğiniz ya da değişmesi gerektiğiniz bölümler bulunuyor mu?
- Kitapta olmasını beklediğiniz ancak bulamadığını bilgiler var mı ?
Efektif bir şekilde kitap okumak, hem zamanınızı doğru bir şekilde değerlendirmenize olanak sağlar hem de zihninizi gereksiz ya da sizi ilgilendirmeyen bilgilerle doldurmanıza karşı korur.