Geleneksel Yayıncılık Neden Değişmelidir?

dijital yayıncılık

Günümüz dünyasında hayatımızda pandemiyle beraber pek çok farklı alışkanlıklar da değişim göstermiştir. Bu değişimle birlikte artık geleneksel yayıncılığın yanı sıra dijital alanda bir gelişim olma ihtiyacı oluşmuştur. Özellikle son yıllarda tüm dünyayı saran pandemi süreciyle birlikte insanların ihtiyaçları ve beklentileri, alışkanlıkları da dijital dünyaya yönelik atılımı hızlandırmıştır. Zaman ve mekân kavramı olmadan insanların tek bir tuşla erişebileceği dijital yayınlar oldukça pratik ve kolay kullanılır hâle gelmiştir. Pandemiyle birlikte yayıncılık sektöründe satış kanallarının daralması ve yıllık yayın planlarının yeniden yapılandırılması, ertelenmesi ve baskıların finansal kaynaklar doğrultusunda gözden geçirilmesi dijitale olan ilginin artmasına sebep olmuştur. Ülkemizde 2021 yılının son aylarında yaşanan döviz krizi ve küresel kâğıt kriziyle birlikte yayıncılık sektörü de ciddi anlamda bir tehlikeyle karşı karşıya kalmıştır.

PANDEMİYLE DEĞİŞEN YENİ DÜNYA

Pandemi sürecinde online satış kanallarından kitap alışverişinin önceki yıllara kıyasla %100’e yakın oranda artması, okuma eyleminin önem kazanmasıyla basılı kitaplara olan talebi toplumsal düzeyde olumlu olarak etkilerken, sesli kitap, e-kitap, dijital buluşmalar, dijital kitap kulüpleri ve dijital söyleşilere olan rağbeti olumlu yönde tetiklemiştir.

Tüm bu etkiler göz önüne alındığında Potink Kitap olarak çağın gerekliliğini yerine getirerek dijital yayıncılığa hızlı ve aktif bir şekilde geçmiş durumdayız. Teknoloji ve internete erişimin artması ve insanların her vaktini iyi değerlendirebilmek amacıyla yolda, iş yerinde, okulda, tatilde ya da nerede olursa olsun bilgiye kolay ve hızlı erişebilmesi bakımından dijital dünyada varlığını sürdürmektedir. Potink Kitap, kendini yenileyen ve yaratıcı çalışmalar içerisinde olduğu ekibiyle birlikte dijital yayıncılığa evrilerek içeriklerini basılı yayında sığdıramaz hâle gelmiştir. Okuyucuya hem görsel hem de işitsel anlamda dokunan Potink Kitap aynı zamanda ruhunu kaybetmeyerek insanların kalbine dijital ortamda da etkin bir şekilde dokunmayı hedefler.

Her ne kadar geleneksel yayıncılık sektörünün tehlike altında olması büyük bir tehlike arz etse de kitap okumayı seven ve kitapla temas eden bireyler var olduğu sürece kitap ihtiyacı hiçbir zaman bitmeyecektir. Dijital yayıncılığın ön planda olması geleneksel yayıncılığı da besleyerek modern ve geleneksel ruhun harmanlandığı muazzam bir kitap endüstrisi ortaya çıkacaktır. Kütüphane oluşturmayı seven bireylerin aynı zamanda dijital yayıncılıkta da dijital kütüphane oluşturabilmesi için her iki kanalı da aktif bir şekilde kullanabilmek geleneksel yayıncılığın da özünü besleyecektir.

DİJİTAL YAYINCILIĞIN AVANTAJLARI

Dijital yayıncılığın kolay taşınabilir, istenildiğinde istenildiği kadar e-kitap kolaylıkla taşınabilir, erişebilir, yer ve zaman kısıtlaması olmadan kolaylıkla indirebilir, cihaza yüklenebilir, çevre dostu ve basılmadığından kâğıt israfına engel olup çevresel maliyeti azaltması gibi pek çok farklı avantajları bulunmaktadır.

Ayrıca aynı anda birçok okura ulaşabilir ve e-kitaplar çok sayıda okura aynı anda ulaşabilme imkânı sağlaması bakımından günümüz dünyasında adından sıkça söz ettireceğe benziyor.

Dijital yayıncılığın gelişmesiyle belki de geride bırakılır gibi görünen geleneksel yayıncılığın da önemi artacak ve bu sayede kitap sevgisi olan bireylerle birlikte her iki yayıncılık anlayışına da sahip çıkılacaktır.

Potink Kitap olarak çizgimizi bozmadan geleneksel ve dijital yayıncılık alanında gelişmeye ve kitapların içinde barındırdığı ruhu besleyerek ilerlemeye devam edeceğiz. Bizi sosyal medya hesaplarımızdan ayrıca youtube ve spotify’dan takip etmeyi unutmayın.

Benzer gönderiler

Bir yorum bırak