KİMSE İZLEMİYORMUŞ GİBİ DANS ET!

dünya dans günü

29 NİSAN DÜNYA DANS GÜNÜ

Dans; tüm vücudun müzik ritmiyle birlikte estetik olarak çalıştırılabildiği bir ifade şeklidir. Sanatsal bir tedavi olarak da nitelendirilen ve gerek sosyal ortamlarda gerekse profesyonel ortamlarda her daim karşımıza çıkan dans, 29 Nisan gününde dünya dans günü olarak kutlanır.

İnsanlar kimi zaman aşklarını, duygularını dans yoluyla ifade eder ve dansın adı bazen aşk bazen ise rahatlama biçimi olarak anılır. Potink Kitap olarak beden dilini zenginleştiren ve izleyenler için görsel şölene dönüşen dansın tarihini, Türkiye’deki gelişimini Dünya Dans Gününde anlatmak istedik.

Nasıl ki hikâye anlatmak insanlar için bir gereklilikse dans da bedensel anlatım açısından oldukça önemli ve gerekli bir ifade biçimidir. Dansın sanat olarak ortaya çıkması Rönesans dönemine rast gelir. 20.yüzyıla gittiğimizde sanatsal farklılıklar giderek ortadan kalkar ve 1029’larda ortaya belirli müzik dans akımları çıkar. Gramafon, radyo ve sinema gibi iletişim araçları yaygınlaştıkça beraberinde vals, tango, swing gibi müzikli dans türleri de dünyada hızla yaygınlaşmaya başlar. 1905 ile 1914 tarihleri arasını yakından incelediğimizde en popüler danslar olarak mazurka, kadril ve polka karşımıza çıkar. 1908 yılından itibaren ise günümüzde hemen hemen herkesin bildiği tango hızlı bir şekilde gelişmeye başlar. Nasıl ki müzik, sinema tarihe tanıklık ederek yaşanılan kötü, iyi olayları da sözlerine, diyaloglara yansıtırsa işte dans da bir şekilde tarihin kötü anılarını ve insanların savaş gibi yıkıcı psikolojisini ortadan kaldırmak ister. 1924 yılında Çarliston dansı da savaşın acılarını ve yıkıcı etkilerini unutmak isteyen dünya halkının gözde dansı hâline gelir.

DÜNYA DANS GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Her yıl 29 Nisan tarihinde tüm dünya tarafından kutlanan Dünya Dans Günü, UNESCO’nun önde gelen performans sanatları partnerlerinden olan Uluslararası Tiyatro Enstitüsü aracılığıyla 1982 yılında ilan edilir. Modern balenin yaratıcısı ve atası olarak bilinen ünlü balet Jean-Georges Noverre’in doğum günü anısına 29 Nisan Uluslararası Dans Komitesi tarafından Dünya Dans Günü olarak belirlenir.

1982 yılından günümüze dans aşkını paylaşmak isteyen koreograf ve dans toplulukları mesaj vermek adına davet edilir. Mesaj ise açık ve nettir; tüm siyasi, kültürel ve etnik engelleri aşıp ortadan kaldıran evrensel bir dil olan dans aracılığıyla insanlar bir araya gelmeli ve sanatın evrenselliği içinde kutlamalar yapmalıdır.

DANS TÜRKİYE’DE NASIL GELİŞİM GÖSTERDİ?

Osmanlı’dan günümüze dans, en çarpıcı modernliğiyle kendini gösteren ifade şeklini oluşturmuştur. Çengi ve köçekten valse keskin bir geçiş Cumhuriyet döneminde batılılaşmanın önemli ölçülerinden kabul edilir. Ulu Önder Atatürk’ün özel isteğiyle Türk kadınlarının da dans etmesi dansı Türkiye’de de cinsiyet, ırk ayrımı gözetmeksizin evrenselleştirmemize olanak tanır.

Kategori Olarak Dans ve Çeşitleri:

Danslar 3 kategori altında toplanır. Salon Dansları, Sosyal danslar ve Serbest Stil Danslar.

Sosyal Danslar da; Sosyal Latin Danslar, Sosyal Klasik Danslar, Arjantin Tango, Flemenko

Geleneksel Latin Dansları-Küba salsa, mambo, cha cha, merenge, rumba lambada, samba gibi dansların tümünü kapsar.

Salon Dansları da; Amerikan Rhythm (cha cha, rumba, swing, mambo, balero vb), Amerikan smooth (vals, tango, viyana vals, foxtrot), uluslararası Latin (samba, cha cha, rumba, paso doble, jive), uluslararası standart (vals, tango, viyana valsi, foxtrot, quickstep),

Serbest Stil Danslarda; Rock’ın Roll, Disco, Sirtaki, Oryantal, Bale…

Solo, Çiftli, Toplu Danslar:

Bireysel (solo, tek başına danslar): Latin pop style: shine, salsa, club, cha cha, brazil, samba, marangue, bachata… Oryantal ve Roman Dansları… hip hop-disco, popping house dance… Bale… Akrobatik dans… Buzda dans vb.

Eşli (Çifti ve iki kişili Danslar: Sosyal Latin Danslar… Sosyal Klasik Danslar… Arjantin tango…

Toplu Danslar: Halk oyunları (zeybek, Kafkas, horon vb…

DANS İLE İLGİLİ SÖZLER;

Dans görülebilen müziktir. – George Balanchine

Mezar taşımda sadece bir kelime yazmasını istiyorum: Dansçı. – Agnes de Mille

Eğer söyleyebiliyor olsaydım, dans etmeme gerek kalmazdı. – Anna Pavlova

Dans etmek banka soymak gibidir. Saniyelik bir zamanlama. – Twyla Tharp

Dans etmek kendinden çıkmaktır. Daha büyük, daha güzel, daha güçlü. Bu güçtür, dünya üzerinde zaferdir ve sizin zaferinizdir. – Agnes De Mille

Bütün ağırlığınızı taşıyan, nispeten küçük olan o ayağın sihrini bir düşünün. Gerçek bir mucize ve dans… Bu mucizenin kutlamasıdır. – Martha Graham

 

Potink Kitap olarak yazmaya ilham veren, hikâyelere ve romanlara konu olan 29 NİSAN DANS GÜNÜ’nü kutluyor, en güzel birlikteliklerin evrensel dili oluşturan dans, müzik ve hikâye anlatıcılığıyla devam etmesini diliyoruz.

Benzer gönderiler

Bir yorum bırak