Gelişen teknolojiyle paralel olarak, geleneksel bası yöntemleri ve kağıt da yavaş yavaş dünyamızı terk ediyor. Bu tür basımların yerini dijital yayıncılık, sesli kitap veya elektronik kitaplar doldurmaya başlıyor.
Sesli Kitap İlk Ne Zaman Ortaya Çıktı?
Sesli kitap, aslında 1930’lu yıllardan beri çeşitli ülkelerde yapılıyor. Raflara girmesi ise 1980’li yılları buluyor. Türkiye’de ise son yıllarda yaygınlaşıyor. İlk etapta işitme engelli okurlar için ve daha çok kütüphanelerde tercih edilirken, şu sıralar İstanbul gibi mega kentlerde günün yoğunluğu ve yorgunluğu yüzünden kitap okumakta zorlanan okurlar tarafından da tercih ediliyor.
Sesli kitap seslendirmelerini daha ziyade tiyatrocular ve dublaj sanatçıları yapıyor. Ancak, gönüllülük üzerinden de seslendirme yapılma imkanı var. Sadece metnin okunması yeterli bulunmuyor; okunan metin, dinleyici tarafından tam olarak anlaşılması amacıyla özel ses efektleri ile destekleniyor.
İlk yıllarda kasetlere çekilen sesli kitaplara, bugün hemen her formatta erişmek mümkün. Arabada, müzikçalarda dinlenebileceği gibi artık akıllı telefonlarla da dinlenebiliyor. Hatta sadece sesli kitaplar içeren mobil uygulamalar bile var.
Türkiye’de kimi eğitim kurumları ve eğitimciler, okul servislerinde özellikle küçük yaş grubu öğrencilere sesli kitap dinletiyor. Bu da teknolojik gelişmelerin eğitime nasıl entegre edilebileceğine dair iyi bir örnek oluşturuyor.
Faydası Nelerdir?
Sesli kitaplarda da basılı kitaplarda olduğu gibi, metnin özgün yani tam halini dinleyebilirsiniz. Buna ek olarak, daha çok hacimli kitaplar için kısaltılmış versiyonları da tercih edebilirsiniz.
Sesli kitapların sayılabilecek çok fazla faydası var. Zamanı işlevli kılmak bağlamında büyük bir boşluğu dolduruyor. Bunun yanı sıra, doğru telaffuzu pekiştiriyor. Hatta yeni bir dil öğrenmek isteyen meraklılar için öğrenecekleri dilde yayınlanan sesli kitaplar hem telaffuz hem de kelime dağarcığı açısından bulunmaz nimet!
Çocukları, okuma seviyesinin üstünde kalan kitaplarla tanıştırıyor, onlara bu tarz kitapları sevdiriyor. İçinde mizahi unsurlar yer alan kitaplar, seslendirmedeki vurgu ve tonlama sayesinde çok daha rahat anlaşılıyor. Yine, vurgu ve tonlamalar sayesinde çocukların hayal dünyaları çok daha hızlı ve özgün olarak gelişme gösteriyor.
Sesli kitap hakkında olumlu kanıların yanı sıra, mutlaka olumsuz kanılar da vardır. Ancak şu ana kadar görünen, kitap okuma alışkanlığı olmayan insanların çoğuna “dinleme” alışkanlığı kazandırdığı yönünde…
Instagram Hesabımıza Göz Atmayı Unutmayın. Instagram Hesabımız İçin Buraya Tıklayınız.